Hartkloppingen na het eten

hartkloppingen na eten

Hartkloppingen na het eten terwijl je normaal geen problemen met hart of bloedvaten hebt. Veel mensen hebben er last van. Hoe komt dat eigenlijk?




Hogere hartslag normaal na eten


Eten is belastend voor de bloedsomloop. De maag moet immers sterker worden doorbloed. Bloeddruk en hartslag kunnen als gevolg daarvan stijgen. Niet iets om je echt zorgen over te maken. Maar neem je van nature psychisch alles al wat hoger op, dan kan je hartslag nog verder stijgen. Waarschijnlijk is dat ook zo bij mensen die hartkloppingen hebben na het eten. Dus een beetje meer ontspannen en niet te veel aandacht besteden aan elk detail in het lichaam.

Verhoogde hartslag niet ongewoon na de maaltijd


Hartkloppingen, het blijft een relatief begrip:
  • hoe hoog is bijvoorbeeld je hartslag na de maaltijd? 
  • en op welk tijdstip normaliseert zich die weer? 
Goed om te weten dat een toename van de hartfuncties en een verhoogde pols absoluut normaal zijn na het eten. Dat is onmisbaar voor de spijsvertering!

Een overactieve schildklier


Hartkloppingen na het eten kunnen mogelijk ook verklaard worden door een overactieve schildklier of andere problemen met de schildklier. Heb je vaker last van hartkloppingen na het eten? Dan zou eigenlijk de schildklier eens moeten laten controleren. Dat is een onderzoek dat geen pijn doet. 

Alcohol


Bij menig feest wordt er alcohol gedronken bij de maaltijden. Wijn, bier, mousserende wijn en dergelijke zorgen er in eerste instantie voor dat de bloedvaten verwijden, herkenbaar aan het rood worden van het gezicht. De bloeddruk daalt daardoor in eerste instantie.

Als er grotere hoeveelheden worden geconsumeerd, komen er hormonen vrij door verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel. Daardoor stijgt de bloeddruk. Hierdoor vernauwen de bloedvaten, wat na het eten hartkloppingen kan veroorzaken.

Trouwens, hartkloppingen kunnen ook te maken hebben met een histamine-intolerantie.  Histamine is een eiwit dat onder andere in rode wijn en bier zit. Houd eens bij na welke voeding je de hartkloppingen steeds krijgt.


Ook smaakversterkers kunnen hartkloppingen uitlokken


Er bestaat ook een vermoeden dat specerijen kunnen bijdragen aan het ontstaan van hartritmestoornissen na het eten. Te veel zout en smaakversterkers (glutamaat) in de voeding kunnen hartkloppingen uitlokken. Bij een hyperactieve schildklierfunctie kan veel jodium (vitaminen, vis) gelijkaardige symptomen veroorzaken.

Hartkloppingen door medicijngebruik 




Het staat weliswaar niet gelijk aan "eten" maar inname van medicijnen gebeurt ook door de mond. En als we sommige cardiologen mogen geloven, is medicijngebruik tegenwoordig in steeds meer gevallen de directe aanleiding voor hartkloppingen. Vooral langdurig gebruik van diuritica (plaspillen) speelt hierin een bedenkelijke rol. 

Hoe kun je hartkloppingen stoppen?


Soms kun je door lichte massage in de halsstreek de hartkloppingen stoppen:
  • Voer daarvoor zachte, cirkelvormige bewegingen uit met je wijsvinger en middelvinger;
  • Vermijd overmatige druk;
  • Doe de massage alleen zittend of liggend. Want staand is er een risico op problemen met de bloedsomloop.

Reacties