donderdag 28 mei 2009

Hartkloppingen hoe stoppen

Plotseling opkomende hartkloppingen kan men soms bestrijden door snel een koude, koolzuurhoudende drank te drinken. Het is daarbij de bedoeling om druk op te bouwen in borstkas en buikstreek en zo oprispingen uit te lokken. Dat stimuleert verschillende drukreceptoren en normaliseert de hartslag.


Hoe je hartkloppingen kan stoppen


Wie last heeft van plotselinge hartkloppingen kan dit volgens een vereniging van Duitse internisten in Wiesbaden onder meer stoppen door:
  • het snel drinken van mineraalwater. Daarbij bouw je in borst en buik een extra druk op en je moet boeren. Dit kan je hartslag weer normaliseren.
  • of je kunt het proberen met de zogenaamde Vasalva-methode. Daarbij knijp je de neus dicht en houdt ook de mond gesloten. Houdt vervolgens die druk enige tijd aan.
  • een derde mogelijkheid: masseer met middel- en wijsvinger de plek achter de linker onderkaak. Daardoor vermindert de hartslag. Maar doe dit wel liggend omdat het ook de bloeddruk beïnvloedt.Wat doen als deze tips niet helpen? 

Helpt dit allemaal niets en treedt er bovendien een gevoel van duizeligheid op? Dan is het beter om eens een afspraak met een hartspecialist te maken. Je hartkloppingen kunnen immers ook iets te maken hebben met boezemfibrilleren. En dat kan levensbedreigend kan zijn. Als mogelijke oorzaken hiervoor gelden:

  • lichamelijke inspanning;
  • psychische stress;
  • bovendien kan er sprake zijn van een ziekte van de hartspier of hartkleppen. 
En maak je je écht ongerust over je situatie? Lees dan de bijdrage Hartkloppingen, onschuldig of gevaarlijk? eens door.

Kan hoge bloeddruk hartkloppingen veroorzaken?

Het is gezonder als de bloeddruk niet te hoog is. Maar hoge bloeddruk alleen laat het hart niet sneller kloppen. Wel merken patiënten met een hoge bloeddruk meer van stress-gerelateerde hartkloppingen dan mensen met een normale bloeddruk. Want stress gaat nu eenmaal gepaard met een extra verhoging van de bloeddruk