Hoge hartslag na eten

Dame met koffie na diner
Na een uitgebreide maaltijd gaat de hartslag vaak enige tijd omhoog. De reden hiervoor is de verhoogde bloedstroom in het maagdarmkanaal. Die is nodig is voor de spijsvertering, zodat er direct na het eten meer bloed naar dit gebied moet worden gepompt.


Eten kan behoorlijke belasting zijn

Eten kan een behoorlijke belasting voor het lichaam zijn, vooral als we te veel of de verkeerde dingen eten. Maar naast buikpijn en een vol gevoel, kunnen ook hartkloppingen optreden na het eten. De redenen hiervoor zijn meestal niet in het hart gelegen, maar ergens anders.

Spijsvertering: extra toevoer van bloed

Als ons voedsel wordt verteerd heeft het spijsverteringskanaal grote hoeveelheden bloed nodig. Wanneer zich het bloed na een maaltijd verzamelt in de spijsverteringsorganen, versnelt de hartslag en vernauwen de vaten in andere delen van het lichaam. Een en ander om de bloeddruk stabiel te houden. Bij sommige ouderen werkt dit mechanisme echter niet meer goed.

Hoe lang duurt hoge hartslag

We spreken van een snelle hartslag als het hart meer dan 100 keer per minuut klopt. Ofwel treden de hartkloppingen op direct na het eten ofwel met enige vertraging. De symptomen duren meestal een paar minuten. Maar ze kunnen ook uren aanhouden.

Welke rol speelt het voedsel?

Omdat voedsel met veel ongezonde vetten hart- en vaatziekten kan veroorzaken, denkt menigeen dat de symptomen vooral optreden na het eten van vetrijke voedingsmiddelen. Wetenschappelijk bewezen is dat echter niet. Integendeel, hartkloppingen na het eten brengen deskundigen eerder in verband met de inname van koolhydraten.

Hoge hartslag kan zeer onaangenaam zijn

Als het hart meer dan 100 keer per minuut klopt zonder fysieke inspanning, noemt men dat in het dagelijks spraakgebruik hartkloppingen, ook wel tachycardie. Hartkloppingen na het eten kunnen behoorlijk onaangenaam zijn en kunnen snel tot zorgen leiden, vooral als de oorzaak onduidelijk is. De tachycardie kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals:

Reacties