Hartkloppingen in bed

hartkloppingen in bed
Hartkloppingen in bed zijn een veel voorkomend verschijnsel dat zowel lichamelijke als psychische oorzaken kan hebben. Doorgaans zijn hartkloppingen geen ziekte maar eerder een normale reactie van het lichaam. Wanneer het hart harder moet werken, pompt het sneller. Bijvoorbeeld als we buiten adem raken bij het trimmen. Of wanneer het hart in de keel klopt als een plotselinge angstreactie. Als dergelijke triggers echter ontbreken ​​en de hartslag 's nachts in bed regelmatig toeneemt tot 140 of meer slagen per minuut, is het verstandig om een arts raadplegen.

Hoe ontstaan hartkloppingen

Onder de term 'hartkloppingen' verstaat men in de regel een versnelde hartslag. Dat kan onder bepaalde omstandigheden een belangrijke aanwijzing zijn van een ernstige ziekte. Maar hoe ontstaan die hartkloppingen nu? 

Terugkeercyclus activeert hartslag telkens opnieuw

Wel, onder bepaalde omstandigheden treedt een soort ‘loop’ of ‘terugkeercyclus’ op. Dat wil zeggen dat een elektrische prikkel van het hart terugkeert naar het beginpunt en de hartslag opnieuw activeert. De oorzaak is bijvoorbeeld een litteken in de hartspier. Andere mensen hebben vanaf de geboorte tracks (sporen) tussen kamer en boezem. En ook die kunnen leiden tot een terugkeerproces. Kenmerkend voor deze terugkerende impuls is een versnelde maar regelmatige hartslag.




Ventrikelfibrilleren

Bij een onregelmatige hartslag 's nachts is voorzichtigheid geboden. Dan wisselen kleinere processen van elektrische prikkels elkaar af. Het kan gaan om boezemfibrilleren of ventrikelfibrilleren. Ventrikelfibrilleren stopt het cardiovasculaire systeem. Dan is onmiddellijke reanimatie geboden, anders sterft de getroffene.

Verhoogde automatie

Een andere trigger is een verhoogde automatie van de sinusknoop. Van een automatie spreekt men als actie plaatsvindt zonder dat men zich daarvan bewust is. De sinusknoop regelt volledig autonoom de frequentie van de hartslag. Veranderingen in het autonome zenuwstelsel hebben er invloed op, evenals cafeïne, alcohol en medicijnen.


 

Wanneer naar de dokter

De oorzaken van hartkloppingen in bed kunnen zeer divers zijn, van roken, tot alcohol, tot angststoornissen. Maar ze kunnen ook wijzen op gevaarlijke, zelfs dodelijke ziekten. Denk aan ziekten van hart of schildklier. Andere symptomen kunnen een extra aanwijzing zijn voor dergelijke ernstige problemen zoals:
  • kortademigheid;
  • duizeligheid.


Waarom hebben mensen soms hartkloppingen in bed   


Als het hart 's nachts plotseling sneller klopt dan normaal, kan dit aan heel veel oorzaken te wijten zijn. Vaak treden die niet op tijdens de nachtelijke uren, maar juist overdag. De meeste daarvan zijn onschuldig en kunnen zowel psychisch als lichamelijk van aard zijn. Enkele van die oorzaken worden na onderstaande opsomming nader toegelicht. Welnu, tot de mogelijke oorzaken behoren:
  • slaapstoornissen dan wel gebrek aan slaap;
  • een afwijking bij de elektrolyse;
  • angst of paniekaanvallen;
  • overmatig alcoholgebruik;
  • vochtgebrek;
  • gebruik van bepaalde additieven bij voeding, zoals ginseng, bittere sinaasappel, meidoorn;
  • lichamelijke inspanning overdag, hard werken en competitieve sport;
  • opwinding, euforie en woede;
  • ook hoge koorts kan worden geassocieerd met hartkloppingen;
  • hormoonfluctuaties, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap, menstruatie of menopauze;
  • hyperventileren;
  • koffie, chocolade, dieetpillen en energiedrankjes;
  • lage bloedsuikerspiegels (vaak bij anorexia- patiënten);
  • laag zuurstofgehalte in het bloed;
  • nicotine;
  • nachtmerrie;
  • gebruik van astmamedicijnen en bètablokkers;
  • cocaïne en metamfetaminen;
  • stress.


 

Angsten en angststoornissen


Vooral klinische angststoornissen kunnen 's nachts tot hartkloppingen leiden. Hierbij veroorzaakt de angst in het lichaam een ​​permanente alarmtoestand. De bloedcirculatie komt op gang door het signaal "dreigend gevaar".

Als het lichaam in de stress schiet bij angsten  

Angsten activeren onmiddellijk de stressreactie van het lichaam:
  • daarbij zijn er geen grenzen tussen fysieke en psychische reacties;
  • en de reactie heeft niets te maken met de vraag of die objectief gerechtvaardigd is.
De stressreactie veroorzaakt onmiddellijke fysiologische, psychische en emotionele veranderingen in het lichaam. Die veranderingen moeten het in staat stellen onmiddellijk te reageren op een dreiging. Het is een kwestie van ‘fight or flight’, vechten of vluchten.

De versnelde hartslag is in dit geval geen teken van een ziekte. Ook niet als de angststoornis er zelf wel een is. Het lichaam heeft eerder een sterkere bloedstroom nodig om acuut op een bedreiging te kunnen reageren.


Overactieve schildklier

De schildklier maakt twee stofwisselingshormonen (T3 en T4) aan. Deze ondersteunen de prestaties van het hart. Tegelijkertijd versterken ze de effecten van noradrenaline en adrenaline. Beide versnellen de hartslag en versterken de hartspier. Door de snellere hartslag moet het hart meer volume tegen grotere druk pompen en heeft het meer energie nodig.

Nachtelijke hartkloppingen kunnen duiden op een overactieve schildklier. Dit leidt tot een te hoog niveau van T4 en T3. Het resultaat: te veel adrenaline zorgt ervoor dat het hart een veel sterkere drive krijgt dan nodig is. Daardoor komt het tot hartkloppingen en soms zelfs boezemfibrilleren.
 
Het vermoeden van een dergelijke overactieve schildklier neemt toe met andere belangrijke symptomen: 
  • verhoogde reflexen;
  • snel gewichtsverlies;
  • uitpuilende ogen;
  • en hoge bloeddruk.

Overmatig alcoholgebruik

Alcohol in hoge hoeveelheden geconsumeerd, kan 's nachts hartkloppingen, hoge bloeddruk en hypoglykemie veroorzaken. Alleen de laatste twee veroorzaken ook een versnelde hartslag.

Dus als je na een nacht wild feesten ‘s nachts met hartkloppingen wakker schrikt, ligt de oorzaak waarschijnlijk bij bier en wijn. Tenzij je een chronische alcoholist bent, zijn hartkloppingen door alcohol meestal binnen 24 uur voorbij.

Holiday-Heart-Syndrom


Vooral jonge mannen lijden na ‘comazuipen’ vaak aan het ‘Holiday-Heart-Syndrom’. Dat is een vorm van  atriumfibrilleren waarbij het hart te snel en tegelijkertijd onregelmatig klopt. Als dit vaker bij hen gebeurt, is de therapie duidelijk: handen af ​​van alcohol.

Aanhoudende stress

Aanhoudende stress is "vergif" voor ons hart en verhoogt het risico op ernstige hartaandoeningen.

Snelle hartslag in bed vanwege stress

Stress beïnvloedt het autonome zenuwstelsel. Dat kunnen we niet met onze wil beheersen. Stress activeert het sympathische systeem. Dan komen noradrenaline en adrenaline vrij, die het hart sneller laten kloppen en meer bloed in de bloedsomloop pompen. De bloedvaten vernauwen zich en de spijsvertering vertraagt.

Bij constante stress raakt het hart chronisch overbelast. Dit resulteert niet alleen in hartkloppingen 's nachts. Het verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekte of op een zwak hart, misschien zelfs een hartaanval.

Bloedarmoede

Bloedarmoede kan ook een verhoogde hartslag veroorzaken. Daarbij ontbreekt het je lichaam aan bloed en dus zuurstof. Het organisme probeert nu de ontbrekende zuurstof aan te vullen door het bloed sneller te pompen.

Wat doen tegen hartkloppingen in bed?



Als de arts coronaire hartziekte, hartfalen of een overactieve schildklier vaststelt, kun je met huismiddeltjes weinig doen. Volg dan de behandeling van de artsen. De situatie is anders als de hartslag te snel is als gevolg van angstgedrag en andere triggers zoals  stress, alcohol, nicotine, cocaïne of bepaalde medicijnen.

Bij hartkloppingen veroorzaakt door stress bijvoorbeeld, verdwijnen de symptomen volledig wanneer de stressmodus eindigt. Bij chronische stress kun je zowel de symptomen als de oorzaak wegnemen;
Zijn buitensporige angsten de trigger? Dan helpt psychotherapie om de angsten onder controle te krijgen;
Werd de stress veroorzaakt door druk van deadlines en buitensporige eisen op het werk? Zie dan de verhoogde hartslag als een waarschuwingssignaal dat er iets veranderen moet in deze structuur.

Reacties